Leonardo da Vinci Mobilitás, Valencia, 2014

Valencia 2014

Valencia városa fogadta a szekszárdi Szent László Szakképző Iskola és Kollégium tizenhat tanulóját és két kísérő tanárát. A Földközi-tenger partján dolgoztak a diákok.

Hat villanyszerelő, három rendszergazda, három magasépítő technikus és négy autószerelő tanuló öregbítette intézménye – és így Tolna megye – jó hírét Valenciában. A fiatalok – Talabos Gáborné és Simon Józsefné tanárok felügyeletével és mindennapi szervező, segítő munkájával – egy hónapot töltöttek a Földközi-tenger partján fekvő nagyvárosban a Tempus Közalapítvány mobilitási pályázata jóvoltából. A diákok vállalkozásoknál dolgoztak, így alkalmuk nyílt arra, hogy megismerjék a külföldi munkavégzés előnyeit és esetleges hátrányait. Főként angolul kommunikáltak, de spanyol alapszavakból és egyszerűbb mondatfűzésből sem vallottak szégyent. Köszönhetően annak, hogy a kiutazást intenzív felkészítés előzte meg. Ennek keretében a diákok megismerkedtek Spanyolország kultúrájával, történelmével, földrajzával, egy spanyol nyelvtanár segítségével pedig spanyolul tanultak.

Fülöp Bence a helyi Nissan szalonban kapott munkát. Személygépkocsik, kisteher- és teherautók szervizelésében, javításában segédkezett.
„Hétköznapjaink a Nissannal fél kettőkor szoktak véget érni. Ezután a hazautazás majd kis lazsálás következik. A bevásárlást követően kezdődik a vacsi készítés. Itt még az egyszerű omlett sütés is másfél órát vesz igénybe. Tizennyolc éhes szájat nem egyszerű etetni” – írta a tanulmányútról szóló beszámolóban.

Valencia 2014 csoportkep

A spanyol munkatempó más, mint a magyar. Az iskola diákjai a tengerpartra is eljutottak. Valenciában télen is kellemes az időjárás

Amit a városról tudni érdemes

Valencia Spanyolország harmadik legnagyobb városa, lélekszáma megközelíti az egymilliót – olvasható az internetes Wikipédia idevágó címszava alatt. Decimus Iunius Brutus alapította Kr. e. 138-ban Valentia néven. Az ország keleti felén, a Földközi-tenger partján fekszik. Klímája mediterrán. Télen a hőmérő higanyszála többnyire nem esik 6 °C alá, nyáron viszont nappal 40 °C feletti hőmérséklet is előfordulhat. Két egyeteme és huszonhét (!) múzeuma van, látnivalói közül a Selyembörze a Világörökség része.

Bökényi Márk egy Control-PC nevű informatikai üzletben és szervizben dolgozott hatórás műszakban. „A munka elég változó, hol számítógépeket szerelünk össze hol egy-egy lassú gépet próbálunk gyorsabb működésre bírni. A munkáltatók jó fejek, és róluk is elmondható, ugyanúgy mint a legtöbb spanyolról, hogy nem fognak megszakadni a munkában.”
Mehicic Benjamin a Getesa – General de Telecomunicaciones, S. L. telekommunikációs és biztonságtechnikai vállalatnál töltötte el gyakorlati idejét. „Az első munkanapon az irodában kaptam egy asztalt teljes felszereléssel, így lehetőségem volt egy az általam hozottnál nagyobb teljesítményű számítógéppel dolgozni. Munkám jelentős részét az irodában, az alkalmazottak számítógépein végeztem, de gyakran kaptam feladatokat – mentorom társaságában – az iroda mögötti műhelyben is. Az irodában a legmodernebb helyett inkább a régóta megbízhatóan működő számítógépeket használják, azonban az ügyfelek számára a lehető legmodernebb technológiát teszik elérhetővé. Az alkalmazottak rendkívül barátságosak, segítőkészek voltak már az első naptól kezdve, nem veszik véresen komolyan, de mégis jól végzik munkájukat.”

A csapat hétvégente igyekezett minél többet befogadni Valencia  kínálatából. Meglátogatták a város nevezetességeit – Torres de Serranos, Selyembörze, Székesegyház, Biopark, Tudományok és Művészetek Városa, Mercado Central, Turia medre, Botanikus kert, Királyi kert, Mestalla stadion, Torreádor stadion, Északi pályaudvar –, sétáltak a kikötőben, fürödtek a tengerben.

A csoport este utazott haza, repülővel, az éjszakai metropolis csillogó látványának záró élményével. Landoláskor „szibériai éghajlat” fogadta őket, leheletük látszódik a hidegben – pedig néhány órával ezelőtt még 25 fokos melegben járták Valencia utcáit...
(nyomtatott sajtóban megjelent írás: ujsagcikk)

 Szeri Árpád írása

További részletek olvashatók a következő oldalon: http://valenciabamentunk2014.tumblr.com/