Kísérőtanári beszámoló

Kísérőtanári beszámoló

 

A Tolna Megyei Szent László Szakképző Iskola 2012 májusában kapott értesítést arról, hogy a TEMPUS KÖZALAPÍTVÁNY által meghirdetett „Az egész életen át tartó tanulás” LEONARDO DA VINCI alprogramra beadott pályázata sikeres és ennek keretében 2012. november 10 – december 02-ig 12 fő tanuló (6 fő Informatikai rendszergazda és 6 fő Villanyszerelő) 2 fő kísérőtanárral Valenciába utazhat szakmai gyakorlatra.

 

Iskolánk először vett részt Leonardo mobilitási programban. A kiutazás lehetőséget adott arra, hogy kipróbáljuk magunkat küldő intézményként ezen az új területen. Ezáltal olyan kompetenciákat szereztünk, amelyek a következő kapcsolatteremtés és kiutazás során nélkülözhetetlenek. Megtapasztaltuk, hogy milyen egy külföldi intézménnyel együttműködve külföldön boldogulni, munkát végezni. A sikeres pályázat és a megvalósult kiutazás vonzó lehet az iskolánkba jelentkező tanulók számára, mert jövőre is szeretnénk Leonardo mobilitásban részt venni. Ezáltal a beiskolázási esélyeink javulnak.

A diákoknak lehetőségük volt kipróbálni magukat az iskolai tanműhely falain kívül, más országban, igazi munkahelyen, ahol a kommunikáció nyelve nem magyar. Ez a munkatapasztalat mindenképp nagy előnyt jelent számukra a későbbi életükre nézve, hiszen van összehasonlítási, kitekintési alapjuk. Az önálló élet, a családjuktól távol töltött három hét megedzette, erősítette az önállóságukat, továbbvitte őket a felnőtté válás folyamatában.

A fogadó intézmény számára mi voltunk az első magyar csoport. Nagyon tetszett nekik a családias légkör, amit meg tudtunk valósítani a gyerekek és a kísérőtanárok között, tetszett nekik az is, hogy folyamatosan figyeltünk a diákokra, nyomon követtük a munkájukat, változtatást kértünk, ha arra volt szükség.

A diákok gyakorlati helye vállalkozásoknál volt, ahol kettesével vagy egyedül voltak elhelyezve. Két rendszergazda (Totterveich Ágnes és László Zoltán) a "DO YOU BIKE" vállalkozáshoz került, ahol váltott műszakban délelőtt-délután öt-öt órát dolgoztak.  A másik négy rendszergazda az iskolánál (CENTRO SUPERIOR DE HOSTELERIA Y TURISMO DE VALENCIA) dolgozott, ketten délelőtt, ketten pedig délután napi négy órában. A villanyszerelőknél Lengyel Máté és Nagy Bence a Hotel Silken Puerta del Mar-ban karbantartói munkát végzett, ők napi hat órát dolgoztak. Holczer Ákos Hotel Senator Parque Central-ban karbantartói munkát végzett, ő napi öt órát dolgozott. Kovács Dénes és Kusnyarik Péter villanyszerelők a BED AND BREAKFAST MARE DE DEU vállalkozásnál egy lakásfelújításban vettek részt napi öt órában, ahol véstek, vezetéket vezettek a falban. Tóth Bence az Instalaciones ALIAGA SL vállakozásnál klímákat kötött be, javított, szerelt napi hat órában. A gyakorlat november 12-én kezdődött általános tájékoztatóval, majd munkahelyi interjúkkal. Itt megbeszélték, hogy milyen munkát kell végezni, kell-e munkaruha. A villanyszerelőknél szükség volt a velünk hozott munkaruhára és villanyszerelős munkacipőre, a rendszergazdák számára nem volt előírt öltözet. A vállalkozások vezetői azt nézték meg, hogy a diákok beszélnek-e angolul, megértik-e az utasításokat spanyolul, illetve milyen a hozzáállásuk. A diákokat folyamatosan értékelték a munkahelyükön különböző szempontok alapján. A részletes munkaprogramot személyekre lebontva táblázatban csatolva mellékeljük.

2012. november 10-én érkeztünk Valenciába, elfoglaltuk a szállásunkat, pihentünk, felfedeztük a környéket. Másnap, vasárnap sétáltunk a városban, és megpróbáltunk minél jobban tájékozódni az új környezetben. Az első hétvégén meglátogattuk a La Ciudad de las Artes y las Ciencias / A művészetek, és a tudományok városát, megnéztük az Oceanografic-ot, a L'Hemisferic-ben egy filmet, meglátogattuk a Museo de Ciences Principe Felipe-et. Vasárnap megnéztük a Selyembörzét, délután szabadidős tevékenységek, városi séta volt a program. Második hétvégén megnéztük a Valenciai székesegyházat, az Azuyelo (festett csempe) múzeumot és a városkaput (Torres de Serranos), a Mercado Centralt. Vasárnap megnéztük a Mestalla stadiont, kilátogattunk a kikötőbe és a strandra. A hazautazás hétvégéje vásárlással, készülődéssel telt. A fogadó intézménnyel hosszú távú kapcsolatot szeretnénk kialakítani, a következő pályázatban is ők lesznek a partnereink.

Mind a fogadó, mind a küldő intézmény mind pedig a diákok számára pozitív tapasztalat volt az együtt töltött három hét, ami bizalmi alapot biztosít ahhoz, hogy a következő években is együtt tudjunk működni.

Talabos Gáborné, Simon Józsefné