Szakály Ferenc Történelmi Emlékverseny

Idén került megrendezésre 12. alkalommal a Szakály Ferenc Történelmi Emlékverseny a szekszárdi Szent László Szakképző Iskola Székhely intézményében.
/files/hirek/szakaly2011/IMG_3108.JPGAhogyan azt az elnevezés is mutatja, a Szekszárdon nevelkedett Szakály Ferenc történész számára állítanak emléket a verseny szervezői és résztvevői, emlékezve a korán, 56 évesen elhunyt történész életére, munkásságára. Ugyanakkor nem utolsó sorban a történelmet szerető diákok számára szeretnének a szervezők egy olyan versenyt biztosítani, ahol összemérhetik tudásukat úgy, hogy közben jól érzik magukat, s elmélyítik történelemszemléletüket és ismereteiket. A verseny közben az általános iskolai diákok a Szent László Szakképző Iskola intézményét és az ott tanító pedagógusok munkáját is megismerik.
A versenyen a Tolna megyei általános iskolák –bonyhádi,  faddi, tolnai, nagydorogi, szekszárdi, gerjeni - történelmet szerető diákjai vettek részt. A mostani megmérettetésen 16 csapat mérte össze tudását; a téma a Rákóczi-szabadságharc története, szellemi és művészeti háttere volt.
A versenyen sokszínű szóbeli és írásbeli feladatokat oldottak meg a gyerekek, de nem hiányzott a játék sem, amelyről külön játékmester, Kőnig Zsolt (Toma és csapata) gondoskodott. A vetélkedő közös énekléssel kezdődött, majd villámkérdésekre válaszoltak a gyerekek; részleteket néztek a Rákóczi hadnagya című filmből, válaszoltak a hozzá kapcsolódó kérdésekre. Rejtvényt oldottak meg, festményeket, korabeli szereplőket, várakat, csatahelyeket ismertek fel, vagy raktak ki puzzle-ként, dominóként. A csapatok számot adtak a kuruc kori mondák ismeretéből is, és korabeli játékokat játszottak. Nagy sikere volt a simontornyai vár elfoglalására irányuló „rőzsefutásnak”, valamint a labancok ellen emelendő palánkvár-építésnek, amely komoly és egyben nagy vidámságot okozó ügyességi feladatnak bizonyult. A szünetekben korabeli ételektől roskadozó asztal várta azokat, akik szomjukat és éhségüket csillapítani kívánták, miközben a korra jellemző zenei dallamok szórakoztatták a résztvevőket. A gyerekek a szünetben mulatságból is játszották a korra jellemző játékokat. Minden diák személyre szabott emléklappal és személyes ajándékkal térhetett haza, az első három helyezett csapat tagjai A Tenkes kapitánya sorozat dupla DVD-t kapták.
 Az első helyezést a szekszárdi Babits Mihály Általános Iskola csapata szerezte meg. A csapattagok: Tatai Mihály, Halász Bence, Kincses Andor. Felkészítő tanáruk: Babosné Csapó Erika. A második helyet a szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola tanulói – Dorogi Kíra, Harsch Leila és Korsós Zoltán - vívták ki maguknak. Reinics Gábor tanár úr készítette fel őket. A harmadik helyen a nagydorogi Széchényi Sándor Általános Iskola és Óvoda végzett. A csapat tagjai: Bocskorás Boróka, Lázár Tamás és Szabó Bálint. Felkészítőjük Reimerné Csábi Zsuzsanna volt.
/files/hirek/szakaly2011/DSC01308.jpgA szervező és a felkészítő tanárok is nagyon örülnek, hogy a történelem iránt ilyen nagy számban érdeklődnek a diákok. Ezúton is köszönjük támogatóinknak: a Tolna Megyei Önkormányzatnak, a Diákélet Egyesületnek, a Dunarét Kft.-nek, a Szűcs és Társa Bt-nek és a Tolna Megyei Kormányhivatalnak, hogy lehetővé tették ebben az évben is a felkészítő tanárok, diákok szerint színvonalas történelmi emlékverseny megtartását.

 A versenyen készült képek a Képgalériában megtekinthetők.

 A történelem munkaközösség tagjai:

Márkus György, a munkaközösség vezetője
Balaska Enikő
Hegedűs Gábor
Muráti Beáta
Murvai Árpád
Orbánné Tolnai Zsuzsanna